Mina 8 argument -därför ska du rösta rödgrönt!

Valet 2010 närmar sig. Dags för dig att bestämma dig för det rödgröna alternativet, att lägga din röst på Socialdemokraterna, Vänsterpartiet eller allra helst på Miljöpartiet de gröna. Medan Alliansen tar plats i utfrågningen passar jag på att ge er mina sju viktigaste argument som ska övertyga dig att göra rätt val:

1. Irreversibla processer

Expressens ledarsida listade sina viktigaste argument att rösta borgerligt. Ett av dem var att Alliansen bara suttit en mandatperiod och det under lågkonjunktur, så därför borde de få chansen att visa vad de går för i ytterligare minst en mandatperiod.

Kära väljare, ta inte valet så lättvindligt. Väldigt mycket av alliansens politik riktar in sig på att förändra vårt samhälles grundläggande strukturer. Det kommer att bli väldigt svårt att ändra tillbaka. Alliansen har en politik som dramatiskt kommer att öka klyftorna i samhället. Jag tror uppriktigt sagt att alla inte riktigt förstått vad det innebär. Talet om klyftor riskerar att måla upp bilden av oss rödgröna som lite gnälliga och avundssjuka, folk ska minsann inte få vara framgångsrika! Men det handlar krasst om att vi fattiga, se hemlöshet och tiggeri på gator och torg, se A och B skolor, vårdcentraler, äldreboende växa fram, se människor tvingas ta 2-3 olika jobb i låglönesektorn utan att få ekonomin att gå runt ändå. Vissa saker har redan hänt, annat kan dröja många många år, men det är hit alliansens politik så småningom hamnar. Jag tror inte att Du för några hundralappar eller tusenlappar egentligen är beredd att betala detta höga samhällspris, eller hur? Rösta rödgrönt!

2.  Mineringen av Medborgaren

Fram tills nu har vi alla varit medborgare. Men alliansen lägger minor under detta begrepp. En mina heter ”samhällets stöttepelare” och Fredrik Reinfeldt använder detta vapen friskt för att underförstått kategoriserar den resterande befolkningen som slödder och patrask. Vill du verkligen se en sådan tudelning? Denna förskjutning är viktig för alliansen – hur ska vi annars på lite sikt stå ut med följderna av den borgerliga politik. Det fattiga barnet som låtsas vara sjuk när hon inte kan följa med på klassresan är väl  barn till något lättjefullt arbetsovilligt slödder, knappast några samhällets stöttepelare, eller hur? Eftersom vi alla är likvärdiga medborgare – rösta rödgrönt!

3. Reduceringen av samhället till en Trackslista

Alliansen är besatt av sortering, kategorisering och upprättandet av listor. Passar rätt bra när det gäller musik men knappast något så allvarligt som våra samhällsfunktioner. Vi behöver inte en litteraturkanon, vi behöver ge alla barn lika förutsättningar att lära sig läsa. Vi behöver inte betyg i skolan i synnerhet inte för barn i tioårsåldern, vad vi behöver är fler kompetenta lärare med förmåga att entusiasmera sina elever till genuint lärande. En tråkig. Det få riktigt har förstått är att tiden som barn är precis lika viktig, om inte viktigare, än tiden som vuxen. Som upplevd tid tillbringar vi större delen av våra liv i barndomen. När du inser detta – rösta rödgrönt!

4. Alliansens tappade minne -javisst ja klimatet…

Mänsklighetens största kris någonsin står och trampar i farstun och ignorera detta. Kanske för att den svenska regeringen varit så skicklig med att planera för motorvägar istället för klimatprevention och en utbyggd kollektivtrafik. Eller kanske för att samma regering lyckats rycka med svenska folket i fantasin om att Sverige är det mest klimatsmarta landet i världen, när vi tvärtom är det folk som per capita nästan bidrar mest till klimatkrisen. Med Miljöpartiet i regeringen får vi modet att se sanningen i vitögat och handlingskraften att göra något åt saken. Därför rösta rödgrönt!

PS Som bonus får ni bl.a. bättre kollektivtrafik, mindre bilköer och en bättre hälsa.

5. Rädda människor gör vad som helst…vilket är precis vad Alliansen vill

Vi har än så länge inte Science Fiction romanens adroida robotar som kan betjäna oss. Tekniken har kommit till en gräns för vad den kan göra för att öka bekvämligheten. Någon måste så att säga hålla i dammsugaren, sköta spisen, putsa skorna, trycka på hissknappen. Alliansens grundfrågeställning: hur ser vi till att någon gör allt det här åt oss? Receptet:

 • Vi försämrar a-kassan
 • Vi försämrar sjukförsäkringen
 • Vi ökar inkomstskillnaderna genom skattelättnader
 • Vi subventionerar för just de tjänster vi vill se växa fram

Och se där har vi en schysst grundplåt. Det räcker förstås inte, men det är en bra början som Alliansen lätt kan bygga vidare på. Om du inte gillar det du säkert anar runt hörnet kan du vara med och stoppa utvecklingen – Rösta rödgrönt!

6. Man borde ju kunna köpa sig allt för pengar – köpa sig före i vårdkön exempelvis

Tillvaron i Sverige har varit brutal för den rike. Tänk att ha miljoner på banken och ändå tvingas vänta på att de med större behov går före. Alternativet att betala helt själv för privat vård ter sig förstås horribelt. Nej, så kan vi inte ha det tänker Alliansen, folk med pengar borde både kunna få utnyttja den gemensamt uppbyggda och finansierade vården och behålla pengarna på banken samtidigt som man smiter före! Det borde nog också vara så tänker Alliansen att man efter eget huvud ska kunna få bestämma vilken kvalitet på vården man får. Har man pengar borde man kunna få unna sig lite extra, eller hur?

Planen ser ut ungefär så här:

 • Tillåt folk att teckna försäkring och sjukhusen att ha gräddfiler för denna grupp
 • Skapa ett tryck från vården själv genom sälja ut och privatisera delar av vården, börja med vårdcentraler och fortsätt med den öppna specialist sjukvården.
 • Gör det fritt för vårdbolag att etablera sig var som helst och låt konkurrensverket följa utvecklingen, snarare än socialstyrelsen.
 • Gör det möjligt för den privata vården att sälja tilläggstjänster och ta ut extraavgifter.
 • När en kritisk massa av privata aktörer och försäkringspatienter uppnåtts inför en försäkringsfinansiering av hela sjukvården.

Och vips finns det inga hinder längre för personer med fet plånbok. Grattis alliansen det var väl skickligt jobbat! Problemet är ju bara att en stor grupp av människor har en sämre försäkringslösning än andra och att en del försäkringsbolag understundom vägrar att betala och i förlängningen att somliga helt står utan försäkring. Ett sluttande plan direkt mot den avgrund USA är på väg att kravla sig ur. Undvik allt detta – Rösta rödgrönt!

7.  Lite rödgrönt jävlar anamma!

Alliansen känns väldigt defensiva och som ni förstår av ovanstående ganska destruktiva. Samhällsproblem ska tydligen lösa genom att vi sorterar människor, etikettera dem i skolan, jagar dem med blåslampa om de råkar bli sjuka. På något sätt ska all denna otrygghet leda framåt. Var finns det positiva? Vi i de rödgröna laget säger – framtiden ligger i våra händer, låt oss kavla upp ärmarna och bygga om Sverige. Modernisera våra bostäder så att de bli energisnåla och därmed klimatanpassade, bygg ut järnvägen, investera våra gemensamma skattemedel i skola, vård och omsorg. Istället för att leka curlingföräldrar åt medelklassen låt oss skapa riktiga jobb sprungna ur våra investeringar i samhället och satsningar på utbildning, Vi ska skapa världens modernaste land!  Det är jävlar anamma och därför ska du rösta rödgrönt!

8. Invandring – en slags ursäkt för segregation

Alliansen presenterade förr någon vecka sedan sin plan för ökad förändrade attityder, bekämpa diskriminering och att bygga upp ett bra utbildningssystem för alla.

Relaterad Media:DN

Liknande blogginlägg: Emil Broberg

Bloggat om utfrågningen: Högberg

BLOGGUTMANING – blogga om dina åtta bästa argument!

Andra bloggarAlliansen

About these ads
 • Sidor

 • Familjen Zakir Saleh får stanna juni 28, 2013

 • Trenden är tydlig - hur länge ska det få fortsätta? april 24, 2012 noreply@blogger.com (Anna Larsson)

 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Join 105 other followers

 • Arkiv

 • Underskott i de sjukvårdande verksamhetern maj 12, 2012

 • Charles Pylad

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.