Drevet mot Röda Korset

Ingen organisation med 40000 medlemmar och en omsättning på över 800 miljoner kronor kommer att stå pall för en granskning som syftar till att svärta ner organisationen. Och ju fler skandaler som staplas på varandra desto mer okritiskt tar vi som läsare till oss det som skrivs i media.

Den verkliga skandalen i Röda Korset var det bedrägeri som en hög tjänsteman, placeringspolicy blir till något som luktar fuffens och en ganska modest personalfest blir till ett luxöst festande på bidragsgivarnas nota.

arvode kanske är en smula hög och badtunnor och val av meny en smula väl överdådigt.

Men när media komponerar detta i en väl avvägd attack luras vi tror att Röda Korset är en unken organisation av fifflare. Bloggosfären har förstås svalt betet med hull och hår: hbt-sossen mfl.

Röda Korset är en ytterst professionell organisation med ett välutvecklat regelverk kring hur gåvor, donationer och andra bidrag handhas och med infrastruktur för hjälpinsatser som är i världsklass. Självklart behöver en sådan organisation en gedigen administration på olika nivåer och ha anställda med löner som motsvarar deras insatser.

Läs Röda Korsets verksamhetsberättelse här

Med detta sagt så belyser ändå Röda Korset historien en rad tveksamheter som man kan hysa på ett rent generellt plan.

 • Mångsyssleriet inom Elitens Sfärer – Bengt Westerberg har ett rimligt arvode för att på heltid arbeta för en så stor organisation som Röda korset Sverige, MEN det är ju inte det enda karln gör…och jag begriper inte hur någon kan orka och hinna med så mycket. Minns till exempel turerna kring Wanja Lundby Wedins tjugotal styrelseuppdrag
 • Själva idén om gigantiska hjälporganisationer byggda på välgörenhet. Röda korset är en mycket stor, gammal och inarbetad organisation så jag ser rimligheten i att till exempel SIDA har gemensamma projekt (ca 100 miljoner kronor går från SIDA in i Röda korset)med just RK. Men med andra mindre organisationer som inte är tydligt nischade(SOS Barnbyar, Läkare utan gränser) har jag svårt att se det kostnadseffektiva med det hela.

Givetvis ska även Röda Korset granskas, givetvis ska mångsyssleriet även fortsättningsvis skärskåda och givetvis måste en mer ideologisk diskussion om välgörenhet understundom föras, men utstuderade mediedrev betackar i all fall jag mig för.

Andra bloggar hjälrporganisationer

Tidigare i ämnet: Fyller hjälporganisationer en bra funktion?

Bloggat: Tiberg

Media: DN

About these ads
 • Sidor

 • Familjen Zakir Saleh får stanna juni 28, 2013

 • Trenden är tydlig - hur länge ska det få fortsätta? april 24, 2012 noreply@blogger.com (Anna Larsson)

 • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

  Join 105 other followers

 • Arkiv

 • Underskott i de sjukvårdande verksamhetern maj 12, 2012

 • Charles Pylad

  • Ett fel har uppstått; flödet är troligen nere. Försök på nytt senare.